NASCHOLING VO & MBO DOCENTEN – VERSTOORD SIGNAAL: BIAS BEKEKEN

Op zaterdag 22 en maandag 24 april 2023 organiseert ArtechLAB weer een tweedaagse nascholing voor docenten in het VO en MBO. Laat je inspireren door kunstenaars en andere experts die kritisch kijken naar de rol van kunstmatige intelligentie in ons dagelijks leven.

Automatische spraakherkenning, foto’s die handig gecategoriseerd worden en het Netflix algoritme dat je vertelt welke film bij je past: ons dagelijks leven is steeds meer verbonden met kunstmatige intelligentie. Lange tijd had deze technologie de gloed van neutraliteit: als de computer iets uitrekent, is het vast objectief. Maar datasets worden gevoed door mensen, en algoritmes leren van de maatschappij. Op deze manier sluipen vooroordelen en aannames uit de samenleving ongemerkt de computer in. We komen daarachter op momenten dat een HR-systeem vrouwen koppelt aan een slechter betaalde baan, antispieksoftware een zwarte student niet herkent of de belastingdienst ouders met een dubbele nationaliteit aanwijst als fraudeurs.

Maar, waar geautomatiseerde systemen ons kunnen wijzen op eeuwenoude patronen en vooroordelen, kunnen we diezelfde systemen ook inzetten voor een gelijkwaardigere wereld. Veel experts zien dit als een belangrijke reden om kinderen en jongeren vroeg te betrekken bij deze thematiek. Niet alleen ict-ers, maar iedereen zou eigenaarschap moeten krijgen over technologische instrumenten die invloed hebben op ons leven. Ook hedendaagse kunstenaars en ontwerpers zien een rol voor zichzelf om zich te mengen in deze discussies. Ze doen dat door dingen zichtbaar te maken die anders alleen door computers of experts geïnterpreteerd worden. Op humoristische, absurde, en indrukwekkende wijze maken zij de maatschappelijke relevantie van deze onderwerpen urgent zichtbaar, en tonen zij ons alternatieven.

In deze tweedaagse nascholing gericht op docenten werkzaam in en om het VO en MBO ontdek je hoe wetenschap, technologie en kunst rondom het thema bias verweven raken. Laat je je inspireren door experts, leer de beginselen van programmeren (de codeer-workshop is ook geschikt voor beginners, lees er meer over in deze blog), en ontwikkel een vakoverstijgende les waarin kunst, technologie en wetenschap samenkomen. Geïnteresseerd? Meld je dan aan! Omdat we graag willen dat onze deelnemers uit diverste vakgebieden komen bieden we duo korting aan voor twee docenten waarvan er tenminste één kunsteducatief professional is, en tenminste één werkzaam is in een ander vakgebied (informatica, wiskunde, maatschappijleer, binask).
De nascholing is ook geschikt voor mensen die al eerder een nascholing van ArtechLAB hebben gevolgd.

Data:                zaterdag 22 april en maandag 24 april, van 10.00-17.00u
Locatie:          Learning Lab, Marineterrein Amsterdam
Trainers:       Meldrid Ibrahim, Loes Bogers en gastsprekers

Meer info en aanmelden: https://www.breitner.ahk.nl/opleidingen/bij-en-nascholing/artechlab-amsterdam/