Theo Jansen

Strandbeesten

Geef me nog een paar miljoen jaar, zegt kunstenaar Theo Jansen, en mijn Strandbeesten zullen volledig zelfstandig leven. Elk voorjaar brengt Theo Jansen een Strandbeest tot leven. De thema’s in zijn werk zijn evolutie, leven en verbazing. Het feit dat de mens bestaat is iets wat Theo dagelijks intrigeert. Theo Jansen voelt zich soms een beetje God als hij zijn beesten schept.

Kan de mens leven maken uit levenloos materiaal? Veel biologen en chemici over de hele wereld zijn in de ban van deze vraag. En wat is eigenlijk leven?

Meestal speelt de zoektocht naar nieuw leven zich af in laboratoria, in reageerbuisjes. Theo Jansen komt echter nooit in een lab. Hij creëert leven in zijn atelier in Delft en op het strand bij Kijkduin. Door complexe wiskundige berekeningen en met simpele materialen, zoals elektriciteitsbuizen, tyraps en wind, wekt hij zijn beesten tot leven. Hij hoopt dat zijn Strandbeesten uiteindelijk zelfstandig kunnen leven op het strand en zich voortplanten.

Website kunstenaar:

http://www.strandbeest.com/index.php

 

Kritische vragen:

  • Wat is leven?
  • Mogen wij als mensen ingrijpen in het creëren van leven?
  • Kun je een voorbeeld noemen waarbij de mens ingrijpt in het creëren van leven?

 

Opdracht suggestie: 

Maak een werk waarbij je een levenloos materiaal tot leven brengt

 

Verdiepingsstof: 

Strandbeesten: https://www.youtube.com/watch?v=MCr26FS-4kw https://www.nationalgeographic.nl/milieu/2018/03/de-strandbeesten-van-theo-jansen

Designer baby’s: https://dekennisvannu.nl/site/artikel/Designer-babys-/9209

Hybride honden: https://aniekwendt.nl/kennisbank-honden/begrippenlijst/wat-zijn-hybride-honden/