Studio Drift

Meadows

Studio Drift is in 2007 opgericht door Lonneke Gordijn en Ralph Nauta. Als duo maken ze werken die de relatie tussen mens, technologie en natuur weergeven. De werken zijn vaak heel poëtisch en esthetisch vormgegeven. In het werk Meadow herkennen we het openen en sluiten van een bloem, ook wel tropie genoemd.

De meeste objecten die door mensen zijn gemaakt hebben een onveranderlijke vorm, terwijl al het natuurlijke in deze wereld, inclusief mensen, onderhevig zijn aan constante veranderingen en aanpassingen aan hun omgeving. In het werk Meadow bootst een levenloos object (de robot bloemen) natuurlijke veranderingen na. Het openen en sluiten van de ‘bloemen’ is een verwijzing naar plantenslaap; het vermogen van bepaalde bloemen om zich s’ nachts te sluiten.

Als een omgekeerd landschap reageert het werk op de reacties van de bezoekers. Aan het werk zijn sensoren toegevoegd die de aanwezigheid van bezoekers vertalen naar verschillende ‘stemmingen’. De ‘bloemen’ bloeien door het mengen van de kleur van het licht en de kleur van de stof, waarvan de bloemen gemaakt zijn.

Het werk van Studio Drift neemt een geheel eigen plaats in. Het beweegt zich tussen disciplines als tech art, performance en biodesign. De ontwerpers van studio Drift snijden actuele thema’s aan als duurzaamheid en betekenissen van natuurlijke processen voor onze huidige omgeving. Hun werk leidt tot bewustwording van een veranderende maatschappij waarin de technologische impact groot is, zonder hierover een oordeel te vellen.

De veranderende relatie tussen mens, natuur en technologie is een constante aanwezigheid in het werk van Studio Drift. Onderwerpen waarnaar zij verwijzen zijn (de illusie van) vrijheid, het individu versus het collectief en het spanningsveld tussen de reële en de virtuele wereld. Een deel van de installaties is interactief, waardoor de toeschouwer onderdeel van het werk wordt. Het werk biedt ruimte voor verwondering over wat zich voordoet en vormt zo een rustpunt in de hectische, snelle en digitale wereld waarin wij leven.

http://www.studiodrift.com/work/#/meadow/

 

Website kunstenaar:

http://www.studiodrift.com

 

Kritische vragen:

  • Welke groeiprocessen ken je nog meer?
  • Kunnen wij als mensen de natuur door technologie vervangen?
  • Ken je voorbeelden waarbij technologie de natuur heeft overgenomen?

 

Opdracht:

Maak een kunstwerk waarbij een natuurlijk proces zichtbaar wordt.

 

Verdiepingsstof:

Meer informatie over Studio Drift: https://www.stedelijk.nl/nl/tentoonstellingen/studio-drift?gclid=EAIaIQobChMI5PymhPHh2wIVB0PTCh2BJgmEEAAYASAAEgJwIfD_BwE

Tropie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Tropie

Tijdperk van de mens: https://www.nemokennislink.nl/publicaties/tijdperk-van-de-mens-komt-steeds-dichterbij/