Teresa van Dongen

Electric Life

‘Electric life’ is een lamp die werkt op bio-energie. In de modderige rivierbodem van rivieren en meren leven micro-organismen die constant elektronen afscheiden. Van Dongen maakt ‘levende lampen’ die de energie van deze bacteriën omzet in licht.

Voor ‘Electric life’ werkt van Dongen samen met wetenschappers en onderzoeksinstituten en gaat ze aan de slag met onderzoeksresultaten die achter de gesloten deuren van laboratoria blijven liggen. Het doel is om deze lamp  gebruiksvriendelijk te maken, zodat ze in huizen gebruikt kan worden. De toekomstige gebruikers zullen de levende lichtinstallatie wel moeten verzorgen. Een beetje kraanwater met wat voedingsstoffen en een theelepel azijn per week is genoeg. Dit zal de band tussen de eigenaar en het product hechter maken, aldus van Dongen.

Teresa van Dongen is een in Amsterdam gevestigde ontwerper. Ze is van jongs af aan gefascineerd geweest door natuur en wetenschap en is om die reden biologie gaan studeren. Tijdens die studie kwam ze erachter dat er nog veel niet bekend is over de natuur en dat grote wetenschappelijke ontwikkelingen vaak niet verder komen dan de muren van het laboratorium. Naast haar wetenschappelijke studie bleef ze aandacht besteden aan haar creatieve hobby’s, zoals interieur architectuur en schetsen. Deze combinatie van interesses, zowel het wetenschappelijke als het creatieve, heeft ertoe geleid dat ze na twee jaar biologie aan de Design Academie is gaan studeren. Hier is ze in 2014 cum laude afgestudeerd. In oktober 2015 heeft ze, tijdens de Dutch Design Week,  de Dutch Design Award gewonnen in de categorie jonge ontwerper.

Website kunstenaar:

www.teresavandongen.com

Kritische vragen:

  • In hoeverre hecht je je aan levenloos object?
  • Wat krijg je hiervoor terug?
  • Kun je een rouwproces ervaren als een object (bijv. een lamp) ‘doodgaat’, omdat jij hem niet goed verzorgd hebt?

 

Opdracht suggestie:

Ontwerp een technologische toepassing die verzorging nodig heeft (en iets teruggeeft)

 

Verdiepingsstof:

Artikel over ontwerper Teresa van Dongen:

https://www.vpro.nl/speel~WO_VPRO_13119339~maak-kennis-met-teresa-van-dongen-de-toekomstbouwers-2018~.html

Artikel over Furby, ontwikkeling van ‘levende cyber-knuffeldieren’:

file:///Users/cex/Downloads/furby.pdf