Isaac Monte, Toby Kiers

The Art of Deception

Mensen gebruiken misleiding om perfectie te bereiken in de maatschappij, kunst en wetenschap. Met het werk van Isaac Monte en Toby Kiers wordt de vraag gesteld in hoeverre de mens zichzelf en de ander voor de gek wil houden. Je kan nu niet meer alleen je buitenkant verfraaien door middel van plastische chirurgie, maar ook je organen mooier maken. Wie houdt nou wie voor de gek?  

Isaac Monte en Toby Kiers gebruiken gedecellulariseerde varkensharten en hergebruiken deze met behulp van verschillende technieken tot mooiere en verbeterde harten voor mensen. Decellularisatie is een nieuwe ontwikkeling in de synthetische biologie. Organen worden gestript van hun cellen, waardoor er een steriel materiaal achterblijft dat kan dienen als basis voor het laten groeien van stamcellen. In de medische wereld wordt deze manier van werken al toegepast, maar het gebruik van spookorganen als artistiek of creatief materiaal is nog een onontdekt gebied. Kan een spookorgaan als een canvas dienen voor ontwerpers? Kunnen mensen organen manipuleren voor esthetische doeleinden?

Het doel van dit project is het verder ontdekken hoe biologische interventies en esthetische manipulaties gebruikt kunnen worden als middel voor het ultieme bedrog: de transformatie van innerlijke schoonheid van vervreemdend tot aan perfectie. De spookorganen in dit werk functioneren als een metafoor voor kunstmatig leven. Daarbij stellen ze de vraag: hoe ver kan de wetenschap het menselijk lichaam manipuleren?

Website kunstenaar:

https://www.isaacmonte.nl/

https://www.youtube.com/watch?v=10XGlOdF4Sc

 

Kritische vragen:

  • Kun je een voorbeeld noemen van het verfraaien van een lichaam?
  • Wanneer gaat het verfraaien van je lichaam te ver?
  • Mogen organen worden gebruikt voor creatieve doeleinden?

 

Opdracht:

Ontwerp een lichaamsverfraaiing waarbij je een ingreep doet in het menselijk lichaam

 

Verdiepingsstof:

A new kind of beauty: https://www.youtube.com/watch?v=N4Rr2StnpvY

Plastische chirurgie: https://www.ad.nl/show/renee-zellweger-onherkenbaar-na-cosmetische-ingreep~aa7bdaaf/

Giraffevrouw: https://www.ad.nl/bizar/giraffevrouw-met-lange-hals-laat-15-nekringen-verwijderen~a901db44/

Stent: https://www.youtube.com/watch?v=zt4TVKOCUBo