Zoro Feigl

ABB's First Steps

Zoro Feigl maakt bewegende (kinetische) kunstwerken die spelen met het hebben en verliezen van controle. Alle kunstwerken die Zoro Feigl maakt ontstaan vanuit fascinatie voor een beweging. Hij experimenteert net zolang met een bepaalde mechanische beweging tot hij de grens heeft bereikt tussen doen en niet meer doen. Bijvoorbeeld omdat iets in de knoop raakt of omdat de machine de beweging niet meer kan. Ondanks het gebruik van machines heeft Feigl’s werk iets heel poëtisch. Je kunt er naar blijven kijken.

Het werk ABB’s first steps is gebaseerd op een tuimelaar, een stuk speelgoed voor kinderen. Geef de tuimelaar een tik en hij zwiept heen en weer om uiteindelijk weer stil te staan. De robotarm kennen we uit de industrie, waarbij het wordt ingezet om heel precies werk te doen. Robotarmen kunnen met het meest kwetsbare materiaal omgaan. Denk aan het werk wat ze in de auto-industrie doen. De robot in het werk ABB’s first steps is echter de controle kwijt. Hij staat op een halfronde bal, moet zichzelf in evenwicht zien te houden en slaat regelmatig op tilt omdat hij (of zij, zoals Zoro Feigl haar liefkozend noemt) in gevecht is met zichzelf en de zwaartekracht. ABB leert met vallen en opstaan om zichzelf steeds beter in balans te houden.

Website kunstenaar:

https://www.zorofeigl.nl/

 

Kritische vragen:

  • Ken je nog meer zelflerende principes?
  • Hoe denk jij over robots die zelf lerend zijn?
  • Kun jij een proces bedenken wat `out of control is’?

 

Opdracht:

Maak een werk waarbij je de controle kwijt raakt

 

Verdiepingsstof:

Project X: https://www.ad.nl/buitenland/tiener-sterft-tijdens-uit-de-hand-gelopen-feestje~a9108965/

Internet out of control:

https://www.telegraph.co.uk/technology/3358058/Is-the-internet-out-of-control.html https://fee.org/articles/memes-are-out-of-control/

Pavlov reactie: https://www.youtube.com/watch?v=cBdEEzZvOYk

Robots: https://www.youtube.com/watch?v=aRfilhsI8ng