Gavin Munro

Growing Furniture

Kunstenaar Gavin Munro laat stoelen en lampen uit de grond groeien. Dat gaat alleen niet zo snel. Als je een meubelstuk van hem op het oog hebt, moet je wachten tot het geoogst kan worden. Dat kan een aantal jaren duren. Maar dan heb je wel een uniek meubel dat op een radicaal andere manier geproduceerd is.

Op een akker ergens in het midden van Engeland begin je vormen te ontwaren in het struikgewas. Hier is de meubelkwekerij van kunstenaar Gavin Munro, genaamd Full Grown. Een wilg klimt in cirkels tegen een hekwerk op en langs een pad doemen twee rijen stoelen op die direct uit de grond zijn gegroeid. Door de takken op de juiste momenten te buigen en te enten probeert Gavin Munro met zijn team de boompjes direct in de vorm van een stoel te laten groeien.

Want waarom zou je een boom eerst laten groeien, vervolgens kappen, in kleine stukjes zagen en die door een meubelmaker in elkaar laten zetten? Op deze manier is het productieproces niet heel efficiënt. Waarom meubels bouwen als je ze ook kan laten groeien?

Website kunstenaar:

https://fullgrown.co.uk/

 

Kritische vragen:

  • Welke duurzame producten ken je?
  • Kun je producten verzinnen die op een andere manier geproduceerd kunnen worden?
  • Hoe kan het dat producten in de winkel zo goedkoop zijn?

 

Opdracht:

Ontwerp een product waarbij je een natuurlijk proces naar je hand zet

Of

Verbeeld een duurzame wereld

 

Verdiepingsstof:

Waarom kleding goedkoop is: https://www.ad.nl/economie/zeeman-plugt-alleen-maar-het-verhaal-waarom-hun-spullen-zo-goedkoop-zijn~ada5aef5/?referrer=https://www.google.com/

Waarom zijn spullen zo goedkoop: https://www.brainwash.nl/bijdrage/de-vraag-is-niet-waarom-spullen-zo-duur-zijn-maar-waarom-ze-zo-goedkoop-zijn

Zelf plastic maken: https://www.youtube.com/watch?v=xlW7G6WhN5E&t=5s

Fruit in vorm: https://www.thuisbezorgd.nl/blog/12-x-groente-en-fruit-in-de-raarste-vormen/

Leiboom: http://www.leiboom.nl/nl