Simone Giertz

Shitty robots

Simone Giertz is zowel kunstenaar als YouTube-ster en houdt zich bezig met het ontwerpen van waardeloze robots. Simone ziet een probleem en probeert daar een technische oplossing bij te bedenken. Met de nadruk op ‘probeert’.

Haar eerste oplossing was het `tandenpoetsprobleem’. Ze ontwierp hiervoor een tandenpoets helm, postte er een filmpje van op internet, wat viral ging. Dit was het begin van een goedlopend YouTube-kanaal waar ze de door haar ontworpen waardeloze robots toont. Bijvoorbeeld een robot die je lippen kan stiften (zie afbeelding).

Simone Giertz heeft geen opleiding gedaan in robotica, maar is wel heel ambitieus en vooral erg nieuwsgierig. Simone wilde zichzelf leren hoe ze robots moest bouwen en hoe ze moest omgaan met de hardware. Een voorbeeld van hardware is een printer of een laptop, maar ook een robotarm. Jezelf leren om robots te maken is erg moeilijk en voor Simone, die graag overal de beste in wil zijn, een lastig leerproces. Dus in plaats van robots te maken die goed werken, ontwerpt ze robots die juist heel erg onhandig zijn. Ze noemt dit technologie-slapstick. Met het maken van deze robots laat ze ons inzien dat we niet altijd weten wat de beste oplossing is voor een probleem, maar dat je het in ieder geval op een creatieve manier kan proberen op te lossen.

 

Website kunstenaar:

http://www.simonegiertz.com/

 

Kritische vragen:

  • Maak je gebruik van robots in je dagelijks leven?
  • Welke rol spelen robots in de toekomst?
  • Kan ons leven worden overgenomen door robots?

 

Opdracht:

Ontwerp een ‘shitty’ robot

Of

Maak een technologie-slapstick-film

 

Verdiepingsstof:

Robots in het dagelijks leven: https://robots.nu/nl

Robots: https://www.youtube.com/watch?v=aRfilhsI8ng

Matrix: https://www.youtube.com/watch?v=vKQi3bBA1y8

Technologie Slapstick: https://www.youtube.com/watch?v=n_1apYo6-Ow