Anaïs Tondeur

Carbon Black

Ondanks de afwezigheid van industrie hebben de inwoners van Fair Isle, een eiland in het noorden van Schotland, last van ademhalingsproblemen. Doktoren op het eiland ondervonden dat dit te maken heeft met de aanwezigheid van koolstof in de lucht. Fotograaf Anaïs Tondeur is in 2016 naar Fair Isle gereisd om uit te zoeken waar deze koolstof vandaan komt.

Gewapend met een helm met daarop een kleine camera en een ademhalingsmasker is ze vanuit Fair Isle, in het noorden van Schotland, naar Folkestone, het zuidoosten van Engeland, gelopen. Elke dag heeft ze een foto gemaakt van de horizon. Daarnaast heeft ze de koolstofdeeltjes verzameld die op de verschillende plekken in haar ademhalingsmasker terecht kwamen. Deze koolstofdeeltjes zijn vervolgens omgezet in inkt waarmee de gemaakte foto’s geprint zijn. Hoe donkerder de inkt van de foto, hoe meer koolstof er op die plek in de lucht aanwezig was. De ‘Carbon Black’ serie is aldus een reeks foto’s geworden waarop te zien is hoeveel koolstof op de verschillende plekken op de route in de lucht zit.

 

Website:

http://www.anais-tondeur.com/main/black-carbon/

 

Kritische vragen:

  • wat is koolstof?
  • wat zijn schadelijke gevolgen van koolstof voor het milieu?
  • hoeveel koolstof denk jij dat er op jouw woonplaats in de lucht zit?

 

Opdracht:

Breng een milieuprobleem in kaart middels onderzoek a la Anaïs Tondeur 

Of

Maak een fotoserie over milieuproblemen in jouw omgeving 

 

Verdiepingsstof:

Nadelige gevolgen van luchtvervuiling: https://www.gezondheidenwetenschap.be/richtlijnen/nadelige-gevolgen-van-luchtvervuiling

Is koolstof alleen maar slecht? https://www.ad.nl/binnenland/houtskooldrank-ontgift-niet-alleen-maar-kan-je-ook-zwanger-maken~a594e144/