Arja Hop en Peter Svenson

Residu Amsterdam

Het kunstenaarsduo Arja Hop en Peter Svenson onderzoekt de natuur. Met een combinatie van fotografie, ‘alchemie’ en ecologie onderzoeken ze in Nederland en Nieuw-Zeeland hoe planten reageren op de omgeving waarin ze groeien. Uit hun onderzoek komt naar voren dat de kleur van een plant sterk wordt beïnvloed door de leefomstandigheden van de plant.

Je ziet regelmatig nieuwsberichten voorbijkomen over klimaatverandering, ontbossing, vervuiling en de gevolgen van toerisme voor het milieu. Aangezien de natuur een overlever is, past zij zich zo goed mogelijk aan deze omstandigheden aan. Veel planten hebben bijvoorbeeld vernuftige overlevingsstrategieën. Met hun werk willen Hop en Svenson  mensen anders over planten en bomen laten nadenken en hen laten stilstaan bij de aanwezigheid van de natuur.

Ook in de stad is er sprake van natuur. Voor deze serie kunstwerken, gemaakt tussen 2015 en 2019, nemen de kunstenaars stukjes plant mee uit een bepaald geografisch gebied, in dit geval Amsterdam.  Vervolgens onttrekken zij kleurstof aan de plant en brengen dit aan op een fotofilm. Deze film wordt analoog, in een donkere kamer, afgedrukt. Op deze manier maken Hop en Svenson een staalkaart van de omgeving van de planten. De kleursterkte van de plant wijst op de leefomstandigheden van de plant; dezelfde plant is in verschillende gebieden verschillend van kleur. In het kunstwerk Amsterdam Residu zijn verschillende bermplanten uit Amsterdam afgedrukt. Op die manier krijg je een indruk van de variatie van de verschillende planten en kleuren in Amsterdam.Dit werk roept vragen op als: Hoe verhouden mens en plant zich tot elkaar? Hoe is de waardering van de mens voor de natuur in zijn of haar omgeving? En hoe is deze relatie in andere delen van de wereld?

 

Website kunstenaar:

https://www.arjahoppetersvenson.com/

 

Kritische vragen:

  • Wat kan van invloed zijn op de leefomstandigheden van een plant?
  • Kun je een voorbeeld noemen van de negatieve invloed van de mens op de natuur?
  • Welke natuur heb jij in de omgeving van je huis?

 

Opdracht:

Maak een kunstwerk of designobject waarbij je gebruik maakt van de natuur

Of

Maak een kunstwerk of designobject waarmee je een onderwerp uit de milieuproblematiek aan de kaak stelt.

 

Verdiepingsstof:

Kunst over milieuvervuiling:

https://www.vice.com/nl/article/43dy9p/sculpturen-met-een-dikke-laag-milieuvervuiling

https://www.trouw.nl/duurzaamheid-natuur/van-plastic-afval-maakt-elza-zijlstra-kunst-als-aanklacht~b597c983/?referer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

Klimaat heeft kunst nodig: https://milieudefensie.nl/actueel/het-klimaat-heeft-kunst-nodig

Gevolgend van massatoerisme: https://npofocus.nl/artikel/7839/wat-zijn-de-gevolgen-van-massatoerisme

Ontbossing: https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/buitenland/artikel/4925816/ontbossing-amazone-bolsonaro-bosbranden

Ocean Cleanup: https://theoceancleanup.com/

Bermbloeiers: https://www.trouw.nl/duurzaamheid-natuur/op-de-middenberm-van-de-snelweg-groeien-allerlei-bijzondere-planten~b68589db/