Linde Ex

Attempts to understand a field

Linde Ex is een Nederlandse kunstenaar én onderzoeker. Met haar kunstwerken doet ze onderzoek naar sporen van ‘niet menselijke’ werelden. Vaak zien wij deze werelden over het hoofd of lopen er gedachteloos langs.

Website kunstenaar:

https://linde-ex.nl/

Ze gebruikt de verwondering over wat we normaal niet zo snel waarnemen als startpunt voor haar artistieke proces en onderzoek. Een van die startpunten is het werk ‘How to connect with strangers’ (Hoe maak je contact met vreemdelingen) waarbij ze onderzoek deed naar de dode vliegen in haar vensterbank. Hoe reageren we op deze insecten, wat vinden we ervan? Zo probeert ze door beeldend onderzoek te doen de relatie tussen de mens en niet-mensen in kaart te brengen. Met het werk ‘Attemps to understand a field’ (pogingen om een weiland te begrijpen) probeert Linde Ex iets te begrijpen wat we zo vanzelfsprekend vinden, namelijk de weilanden in Nederland. Je raast eraan voorbij met de auto of je fiets er dagelijks doorheen op weg naar school. Op allerlei manieren heeft Linde Ex het veld onderzocht, ze heeft kaarten gemaakt, tekeningen, foto’s, inkt van het gras, tegels van de mest en andere installaties. Zo probeert ze een beetje dichterbij te komen en te ontdekken wat zo’n weiland nou precies is.

Kritische vragen:

  • Ken jij andere voorbeelden van niet-menselijke werelden?
  • Zijn die niet-menselijke werelden wel echt niet menselijk?
  • Hoe kan zo gedetailleerd onderzoek doen helpen om een onderwerp beter te begrijpen?

Opdracht:

Doe een gedetailleerd onderzoek naar een plek op school of in de buurt van 1 m2 en leg dit vast dmv van foto’s, film, tekeningen, woorden, grafieken etc. Presenteer de uitkomsten op een artistieke manier.

 

Verdiepingsstof:

De verschillende vormen van onderzoek van Linde Ex:

http://www.unknown-field.com/

Informatie is prachtig:

https://informationisbeautiful.net/

Wat vertellen de niet-mensen?

https://www.groene.nl/artikel/wat-vertellen-de-niet-mensen

Podcast over niet menselijke werelden

https://podcastluisteren.nl/ep/Goed-nieuws-met-Joris-Luyendijk-Goed-Nieuws-met-Joris-Luyendijk-De-niet-menselijke-wereld-met-Tamar-Stelling