1. Mode en Technologie — Anouk Wipprecht - Groep 7 en 8
  2. BEGRIPPENLIJST

In deze les komen de volgende begrippen voor:

Afweersystemen
Een afweersysteem is de verdedigingssysteem van een mens, plant of dier. Een voorbeeld van een afweersysteem zijn de brandharen van een brandnetel. Zo wordt hij minder gegeten. Maar ook de gele en zwarte strepen van een bij zijn onderdeel van het afweersysteem. Zo laat de bij andere dieren merken dat hij gevaarlijk is.

Mechanica
Mechanica is een onderdeel van de natuurkunde. Het gaat over het bewegen van voorwerpen. Voorwerpen kunnen bewegen omdat er bepaalde krachten op worden uitgeoefend. Een voorbeeld van zo’n kracht is zwaartekracht, spierkracht of trekkracht.

Sensoren
Sensoren zitten in veel apparaten en machines. Een sensor ‘voelt’ wat er in de omgeving van het apparaat gebeurt. Sensoren worden daarom ook wel de ‘kunstmatige zintuigen’ van machines genoemd. Zo reageert een sensor bijvoorbeeld op licht, warmte of beweging. Die informatie stuurt de sensor door naar het apparaat, waardoor het kan reageren.

Technologie
Zolang mensen bestaan zijn ze al bezig met het bedenken van nieuwe technieken die het leven een stukje makkelijker of leuker maken. Voorbeelden van technologie zijn de uitvindingen van het wiel en van de stoomtrein. Zo konden de mensen en producten sneller grotere afstanden
afleggen.

Wearables
Een wearable is slim elektronisch apparaat dat dichtbij het lichaam of zelfs op de huid wordt gedragen. Een wearable ontvangt, bekijkt en verzendt de informatie. Dit kan bijvoorbeeld informatie zijn over het lichaam. Zoals hoe hoog iemands hartslag is of hoeveel stappen de drager heeft gezet