Jip de Beer

Webspaces

Jip de Beer is een kunstenaar die werkt op de scheidslijn tussen kunst en computerscience. Zijn kunstwerken zijn geprogrammeerd en offline te bewonderen. Het kunstwerk Webspaces laat het `landschap’ zien van wegpagina’s. Jip de Beer heeft met deze kunstwerken een 3D print gemaakt van de architectuur, de onderliggende structuur, van een website. Hij heeft voor de 10 meest waardevolle websites gekozen, zoals YouTube, Facebook en Google. Dit blijkt ook uit het materiaal waarvan de 3D prints zijn gemaakt.

Als je het hebt over programmeren van websites, dan noem je dit ook wel de architectuur van een website. De kunstwerken van Jip de Beer doen ook wel denken aan gebouwen. Jip de Beer heeft met deze 3D prints visueel gemaakt wat normaal gesproken onzichtbaar is. Hij heeft voor het maken van deze 3D prints zelf een programma geprogrammeerd, waarmee hij kan uitrekenen hoe de 3D prints er uit komen te zien van de betreffende website. Omdat de websites niet altijd printbaar uit het programma komen past Jip de Beer zelf het een en ander aan, zodat stukken niet afbreken of nergens aan vast komen te zitten.

Naast deze 3D prints laat Jip de Beer ook nog een interactieve video-installatie zien, waarin er gewandeld wordt door de landschappen van de verschillende websites.

 

Website kunstenaar:

https://jip.debeer.it/about-jip/

Kritische vragen:

  • Kunnen wij nog leven zonder internet?
  • Hoe kom je zonder internet aan informatie?
  • Welke dingen in ons leven zijn onzichtbaar, maar wel van levensbelang?

 Opdracht:

Maak een systeem wat onzichtbaar is, zichtbaar (door de 3D printer)

of

Maak het internet zichtbaar

 

Verdiepingsstof:

http://v2.nl/archive/works/web-spaces

https://madtech.me/2017/12/10/materialising-the-internet/

https://www.frankwatching.com/archive/2015/02/02/verbeter-je-informatiearchitectuur-het-fundament-voor-een-effectieve-beheerbare-website/