Floris Kaayk

The Modular Body

Floris Kaayk is een animator/regisseur. Hij maakt animaties en filmprojecten die soms niet van echt  te onderscheiden zijn. Door op een slimme manier met de mechanismen van internet te werken, lukt het Floris Kaayk om de aandacht van een breed publiek te trekken. Het doel van The Modular Body is dan ook om een groot publiek te betrekken bij een complex onderwerp als biotechnologie en de ethische dilemma’s die hiermee gepaard gaan.

Floris Kaayk heeft door middel van 50 via internet verspreidde video’s het verhaal verteld van de onderzoeker Cornelis Vlasman. Vlasman is er via biotechnologie in geslaagd om leven te creëren in de vorm van Oscar. Oscar heeft een modulair lichaam, waaraan een met de 3D printer geprint hart, ledemaatmoule en ribben gekoppeld kunnen worden.  In de video’s zie je zowel het onderzoeksproces als discussies over het fenomeen Oscar.

Het doel van het project is om mensen te laten nadenken over de maakbaarheid van het leven. Is dit de kant die we op gaan? Door de video’s te verspreiden via internet kunnen mensen het idee krijgen dat het echt is. Echter als je door klikt, kom je er als snel achter dat het een goed science fiction verhaal is.

http://www.themodularbody.com/

 

Website kunstenaar:

https://www.floriskaayk.com/#view-modular-body

 

Kritische vragen:

  • Wanneer is iets leven?
  • Kun je andere voorbeelden vinden van biotechnologie?
  • Hoe ver kun je gaan in het manipuleren van leven?

 

Opdracht suggestie: 

Maak een kunstwerk waarbij je een ongelofelijk verhaal, geloofwaardig maakt

 

Verdiepingsstof:

https://dekennisvannu.nl/site/artikel/The-Modular-Body-Floris-Kaayk-gaat-een-mensje-bouwen/8091

https://www.nextnature.net/nl/projecten/het-modulaire-lichaam/