Anouk Wipprecht

Fashion Tech

Anouk Wipprecht is een Nederlandse ontwerper en innovator. Zij werkt in het opkomende gebied van FashionTech – een steeds vaker voorkomende combinatie van mode, techniek, wetenschap en robotica. Anouk Wipprecht combineert wetenschap en technologie om mode een ervaring te maken, die voorbij gaat aan alleen de uiterlijke verschijningsvorm. Sensoren in kledingstukken monitoren de ruimte om de gebruiker heen en lichaamssensoren geven aan hoe comfortabel of angstig iemand zich voelt. Een mooi voorbeeld hiervan is haar ‘Spider Dress’, waarin sensoren en beweegbare armen op de jurk helpen om je persoonlijke grens aan te geven. ‘Deze robot jurk valt je aan als je te dichtbij komt’, aldus Anouk Wipprecht.

Anouk Wipprecht werkt samen met bedrijven als Google, Microsoft en Audi. Samen met hen onderzoekt ze hoe we ons, door middel van onze kleding, op nieuwe manieren met de wereld om ons heen kunnen mengen.

Website:

http://www.anoukwipprecht.nl/

Kritische vragen:

  • Kun je voorbeelden geven uit je eigen omgeving, waarin apparaten sociaal gedrag bepalen?
  • In hoeverre wil je dat technologie zo dichtbij komt?
  • Hoe ga je om met je eigen persoonlijke ruimte?

 

Opdracht suggestie:

Maak een werk waarbij technologie een menselijke emotie weergeeft

Of

Maak een werk waarin je de invloed van technologie op menselijk gedrag invoelbaar maakt.

 

Verdiepingsstof:

Onderzoek naar de verstrengeling van mode en technologie: https://www.nemokennislink.nl/publicaties/slimme-kleding-in-elke-kledingkast/