Studio Roosegaarde

Rainbow Station

In heel 2015 heeft op het centraal station van Amsterdam een groot lichtkunstwerk gestaan, in de vorm van een regenboog. Deze regenboog werd geprojecteerd op de boogconstructie boven het perron, zoals te zien is op bovenstaande afbeelding. Het kunstwerk, genaamd Rainbow Station, was slechts enkele minuten per dag zichtbaar, na zonsondergang. Wanneer de regenboog verscheen was, net als bij een echte regenboog, een verrassing.

Rainbow Station is bedacht en ontworpen door Studio Roosegaarde, in samenwerking met sterrenkundigen van de Universiteit Leiden en lichtwetenschappers van een Amerikaanse Universiteit. Studio Roosegaarde, opgericht door de Nederlandse kunstenaar en ontwerper Daan Roosegaarde, staat bekend om haar vernieuwende lichtkunst. Zij hebben Rainbow Station ontworpen ter gelegenheid van de 125ste verjaardag van Amsterdam Centraal. Het kunstwerk verbindt het historische stationsgebouw met vernieuwende, moderne technologie. Daan Roosegaarde en zijn team wilden een regenboog maken met echte kleuren uit een witte lichtbron, in plaats van een afbeelding van een regenboog projecteren. Om dit te realiseren hebben ze samengewerkt met twee sterrenkundigen, die hiervoor een vorm van vloeibaar kristal-tralie hebben gebruikt. Dit is een nieuwe technologie die voor onderzoek naar planeten is ontwikkeld.

Rainbow Station vond plaats in het International Year of Light 2015.

 

Website kunstenaar:

https://www.studioroosegaarde.net/project/rainbow-station

 

Kritische vragen:

  • Kun je meer voorbeelden noemen van natuurfenomenen die tijdelijk te zien zijn?
  • Welke voorbeelden ken je van natuur binnen een stedelijke context?

 

Opdracht suggestie:

Maak een verbinding tussen een historisch bouwwerk, natuur en moderne technologie

 

Verdiepingsstof:

Natuur als voorbeeld voor technologie: file:///Users/cex/Downloads/kennisbasis-biomimetiek.pdf