Foekje Fleur

Bubble Buddy

Foekje Fleur is een ontwerpster en kunstenaar die zich inzet voor duurzaamheid. Elke industrie produceert afval, het doel van Foekje Fleur is om nieuwe manieren te vinden om afval om te zetten in materiaal. Ze maakt ontwerpen die duurzaamheid aan de kaak stellen, zoals haar Flesvazen. Sinds 2009 verzamelt Foekje Fleur plastic flessen langs de Maas en maakt hier porseleinen kopieën van om bekendheid te geven aan de Plastic Soup, gigantische gebieden in de oceaan waar plastic dat in het water terecht komt bij elkaar klontert, om niet te verteren, maar enkel af te breken in kleinere stukjes die gevaarlijk zijn voor dier en mens. Een nieuw project is Bubble Buddy, een zeepbakje gemaakt van plastic flessen waar zeep in heeft gezeten.

Bubble Buddy is ontstaan vanuit de verbazing en verbijstering over de hoeveelheid plastic afval die in de natuur terecht komt. Bubble Buddy biedt hiervoor een alternatief door weer gebruik te maken van blokzeep, een in onze ogen ouderwetse manier van zeepgebruik. In een fles zeep zit vooral water, met een klein beetje zeep, verpakt in plastic. Foekje Fleur wil met de Bubble Buddy aantonen dat we prima zonder verpakkingen kunnen. Daarnaast is de Bubble Buddy gemaakt van verpakkingen waar zeep in heeft gezeten, waarmee ze een einde probeert te maken aan de eindeloze aanvoer van plastic.

Foekje Fleur heeft om aan materiaal voor de Bubble Buddy te komen een inzameling gehouden van plastic PE (ofwel: polyethyleen) flessen. Ze wil in totaal 50.000 flessen sorteren, malen, wassen, smelten, zuiveren en omvormen tot zeepbakjes.

Op Instagram is het maakproces te volgen: https://www.instagram.com/foekjefleur/?hl=nl

 

Website kunstenaar:

http://foekjefleur.bigcartel.com/

 

Kritische vragen:

  • Kun je voorbeelden noemen in je omgeving waarbij plastic overbodig is?
  • Kun je een alternatief verzinnen voor het gebruik van plastic?

 

Opdracht:

Ontwikkel een product (proof of concept) waarbij afval materiaal wordt

 

Verdiepingsstof:

Plastic Soup: https://www.plasticsoupfoundation.org/dossiers/wat-is-plastic-soup/

Verpakkingsvrij: http://www.degroenemeisjes.nl/verpakkingsvrije-winkels/

https://4ocean.com/

https://www.youtube.com/watch?v=8J7JZcsoHyA

https://www.ecobirdy.com/nl/

https://plasticwhalefoundation.com/?gclid=EAIaIQobChMIlOb3_Zbf2wIVwY2PCh0usADEEAAYASAAEgLdIfD_BwE