Merijn Bolink

Googles Eyes

De kunstenaar Merijn Bolink heeft met Googles Eyes een sculptuur gemaakt met behulp van Google Goggles, een app waarmee je vergelijkbare afbeeldingen kunt zoeken.  Deze app maakt gebruik van Machine Learning, een zelf lerend algoritme, om vergelijkbare afbeeldingen te vinden. Dat dit algoritme niet onfeilbaar is blijkt uit de ontstane sculptuur van Merijn Bolink.

Google wil met zijn algoritmes mensen, plekken en dingen herkennen om tot betere zoekresultaten te komen. Dat het algoritme nog veel moet leren blijkt uit de sculptuur. De app gebruikt Machine Learning om het object te identificeren. Als het algoritme geen idee heeft, biedt hij 20 vergelijkbare afbeeldingen of interpretaties.  Merijn Bolink boetseerde een halve autoband en uploadde de afbeelding via Goggles en boetseerde vervolgens de volgens Google vergelijkbare afbeelding. Merijn Bolink had verwacht de andere helft van de autoband te zien, maar was verbaast dat Google dacht dat het een menselijke onderkaak was. Hij herhaalde dit proces totdat hij 20 verschillende objecten had.

Volgens Merijn Bolink is dit werk een momentopname van de hedendaagse technologie. De ontwikkeling van Machine Learning gaat zo snel en is niet zichtbaar buiten de computer om. Googles Eyes is de bevriezing van een moment in tijd. Het interessante van Artificial Intelligence is dat het volgens Merijn Bolink lijkt op een kind dat leert spreken, het maakt allemaal grappige zinnen en soms zit er een kern van waarheid in.  Dit werk is een manier van het documenteren van het proces, de ontwikkeling van Artificial Intelligence.

 

Website: 

www.merijnbolink.nl

 

Kritische vragen:

  • Kun je voorbeelden noemen van Artificial Intelligence in je omgeving?
  • Waarom wordt Artificial Intelligence kritisch bekeken?
  • Hoe ziet de wereld met Artificial Intelligence er over 10 jaar uit?

 

Opdracht:

Maak een werk met behulp van Artificial Intelligence

 

Verdiepingsstof:

https://www.fastcodesign.com/90124938/one-artists-hunt-for-the-soul-of-googles-artificial-intelligence

https://www.youtube.com/watch?v=QJE_ycgR8E8

https://www.youtube.com/watch?v=mJeNghZXtMo