Bea Haines

Heavenly Bodies

Toen de oma van Bea Haines stierf, kreeg Bea de kleine galstenen die uit haar oma’s lichaam waren verwijderd. Vreemd voor een buitenstaander, maar voor Bea werden deze kleine steentjes van lichamelijke imperfectie een waardevol reliek. Ze heeft deze stenen voor de eeuwigheid willen vastleggen om mensen te laten zien dat galstenen ook schoonheid kunnen bevatten.

Zoals de vereerde relieken in katholieke kerken gepresenteerd worden, zo wilde Bea Haines deze stenen ook op een mooie manier vastleggen. Om zo het weerzinwekkende wat veel mensen ervaren bij galstenen om te zetten in eerbied. Om deze minuscule stenen te digitaliseren gebruikte Bea een Scanning Electron microscoop om het prachtige gedetailleerde oppervlak van te stenen vast te leggen en er zo een hemelse schoonheid aan te geven.  Lichaamsstenen worden gevormd door samenklonterende minerale zouten in het lichaam.  Zoals kometen en parels zich vormen. Ze zijn een onopzettelijk restproduct van het lichaam , of zoals verpleegkundigen ze noemen: grafstenen van dode bacteriën.

Website kunstenaar:

https://www.saatchiart.com/account/artworks/153982

 

Kritische vragen:

  • Wat zijn relieken?
  • Waarom vergelijkt Bea Haines galstenen met kometen en parels?
  • Zijn er nog meer voorbeelden te bedenken waarbij het lichaam iets produceert wat omgezet kan worden in schoonheid?

 

Opdracht:

Maak een werk waarbij je iets weerzinwekkends van je lichaam omzet in eerbied/schoonheid.

 

Verdiepingsstof:

Snotty vase: https://www.designsponge.com/2004/11/457.html

https://www.youtube.com/watch?v=FJ8TCLHAv90

Microbiotica: https://www.nemokennislink.nl/publicaties/de-microbiota-in-het-maag-darm-kanaal/

Insecten: https://newscientist.nl/blogs/megascherpe-insecten-en-planten/

Hedendaagse Relieken: https://www.omroepwest.nl/nieuws/3533783/Hedendaagse-relieken-op-tentoonstelling-Museum-Prinsenhof