L.A. Raeven

Annelies, Looking for completion

Hoe zou het zijn als je de mogelijkheid hebt om jezelf of je geliefde te kopiëren? Zou je daardoor minder bang worden om verlaten te worden? Het kunstenaarsduo L.A. Raeven richt zich op deze en andere maatschappelijke thema’s, waaronder de maakbaarheid van het lichaam. Het duo maakt werken die niet perse fijn zijn om naar te kijken, maar je wel aan het denken zetten.

Het werk ‘Annelies, looking for completion’ (op zoek naar voltooiing) is een robot die sprekend lijkt op kunstenaarsduo en tweeling L.A. Raeven. De robot is verdrietig en blijft huilen, totdat je over haar rug wrijft,  dan stopt ze even. Het werk lokt een reactie uit; ga je Annelies troosten of loop je snel voorbij? Daarnaast wil L.A. Raeven met dit werk ook de vraag stellen of  je je incompleet zou voelen zonder de ander(en). De inspiratie hiervoor ontstond toen een van de zussen ernstig ziek was. Dit vond ze zo erg voor haar zus dat ze erover nadacht zich te laten opzetten. Maar helaas kan dit alleen met dieren. Zo ontstond het idee voor hun derde zus Annelies. Met dit werk verlegden ze de aandacht van het thema van het maakbare lichaam naar het namaakbare lichaam. Voor Annelies wilden ze geen robot met een geïdealiseerd lichaam, zoals je in veel sciencefictionfilms ziet, maar het lichaam van een echte vrouw, met rimpels en poriën. Verder worden robots meestal gemaakt om ons te dienen, maar wat als dit wordt omgedraaid naar ‘wat kunnen we voor een robot doen’? In dit geval, de huilende Annelies?

 

Website kunstenaar:

http://www.laraeven.net/

 

Kritische vragen:

  • Denk je dat we van een robot kunnen houden?
  • Denk je dat robots in de toekomst van ons kunnen houden?
  • Hoe ziet de wereld er uit als menselijke robots werkelijkheid worden?

 

Opdracht:

Maak een object waarmee we intimiteit vergroten of delen met behulp van technologie.

 

Verdiepingsstof:

Annelies:  https://www.youtube.com/watch?v=Jyfq-xq5GyA

Geminoid: https://www.youtube.com/watch?v=WijMCSfX0RA

Zorgrobot: https://www.youtube.com/watch?v=H99F6QSeR5g