Aki Inomata

Why Not Hand Over a “Shelter” to Hermit Crabs?

Heremietkreeften verwisselen van schelp als ze groeien. Ook worden ze soms uit hun schelp gegooid door een sterkere heremietkreeft en moeten ze op zoek naar een nieuwe schelp. Kunstenaar Aki Inomata geeft deze kreeften een schuilplaats die ze speciaal voor hen heeft gemaakt. De schuilplaatsen vertegenwoordigen  verschillende steden in de wereld.

Aki Inomata kwam op dit idee toen ze voor een tentoonstelling op de Franse Ambassade in Japan was. Het land rondom de ambassade was Frans tot 2009, daarna werd het voor 50 jaar overgedragen aan Japan. Hierna wordt het lang weer terug gegeven aan de Fransen. Aki Inomata zag hierin een verband met hoe heremietkreeften van behuizing wisselen. Een stukje land wordt in vrede uitgewisseld tussen twee landen. Terwijl het hetzelfde stukje land is, ervaren we dit land anders op het moment dat het in handen van het andere land komt. Ook de verschijning van de heremietkreeft verandert door de nieuwe behuizing. De heremietkreeften in dit werk zijn op reis, van schelp naar schelp en steken met de wereldsteden op hun rug de grenzen over. Hiermee doen zij denken aan migranten en vluchtelingen die van nationaliteit en plek wisselen.

Met gebruik van CT scanners onderzocht Aki Inomata de natuurlijke vorm van heremietkreeften en hun schelpen. Ze gebruikte 3D-printers om schuilplaatsen te ontwerpen waar Heremietkreeften graag in willen wonen.

Website kunstenaar:

http://www.aki-inomata.com/works/hermit/

 

Kritische vragen:

  • Ken je nog meer dieren die schuilen in een schuilplaats die ze niet zelf hebben gemaakt?
  • Ken je dieren die reizen?
  • Hoe ervaar jij de grenzen van een land?

 

Opdracht:

Ontwerp een object waar een dier of jijzelf in kan schuilen

of

Ontwerp een object waarmee je reis eenvoudiger wordt

 

Verdiepingsstof:

Nachtdieren: https://www.natuurfotografie.nl/16-dieren-van-de-nacht/

Migratie van dieren: https://pauw.bnnvara.nl/nieuws/hoe-dieren-wereldwijd-migreren-een-unieke-video

Vluchtelingenstroom: https://www.vluchtelingenwerk.nl/feiten-cijfers/cijfers/wereldwijd