Iris van Herpen

3d printed fashion

Modeontwerpster Iris van Herpen ontwerpt mode op het snijvlak van mode, kunst en technologie. In haar ontwerpen doet zij onderzoek naar transformatie en bewegingen en hoe dit werkt op het lichaam. Deze serie jurken zijn in 2013 gemaakt met de 3D printer, een technologie die op dat moment voor het eerst werd ingezet binnen de mode-industrie.

De mode-industrie heeft een lange geschiedenis van techniek ontwikkeling, handwerk en machinewerk. Iris van Herpen voegt hier de nieuwste kennis van biologie, wetenschap, architectuur en design aan toe. Daarmee zoekt ze de grenzen en mogelijkheden van de mode op. Haar ontwerpen gaan dan ook niet over seizoenen en trends, maar meer over waar de wereld zich op dit moment bevindt en welke technieken er allemaal mogelijk zijn.

Het gebruik van de 3D printer kwam toevallig op haar pad toen een architectenbureau haar benaderde voor een ontwerp. Het ontwerp dat ze hiervoor bedacht kon met geen mogelijkheid met de hand gemaakt worden. In de architectuur werd toen al veel met de 3D printer gewerkt, waarop Iris van Herpen met deze techniek aan de slag ging. Al gauw ontdekte ze allerlei nieuwe  mogelijkheden: nieuwe structuren, texturen, productiemethodes en processen.

Website kunstenaar:

https://www.irisvanherpen.com/

 

Kritische vragen:

  • Wat is mode?
  • Wat is op dit moment een trend in de mode?
  • Hoe kan de mode verduurzamen?

 

Opdracht:

Maak een modeobject waarbij je gebruik maakt van een ongewoon materiaal

 

Verdiepingsstof:

Mode gemaakt door bacteriën: https://fashionunited.nl/nieuws/mode/australisch-bedrijf-maakt-viscose-uit-landbouwafval-en-bacterien/2018112640589

Kledingindustrie: https://portal.eo.nl/over-de-eo/pers/artikel/2018/10/van-katoenvelden-naar-catwalk-in-eo-programma-genaaid/