Eric Klarenbeek

Mycelium Chairs

Met het Mycelium Project wil Studio Eric Klarenbeek op de relatief jonge markt van 3D-printen een alternatief bieden voor plastics en bioplastics. De stoel is geprint met mycelium, een netwerk van schimmeldraden. In plaats van laagjes kunststof met elkaar te versmelten, gebruikt Eric Klarenbeek mycelium als ‘levende lijm’. De basisgrondstof is plantaardig afval.

Met deze manier van 3D printen wil Eric Klarenbeek nadenken over het gebruik van nieuwe materialen die geen negatieve voetprint achterlaten. Een voetprint is datgene wat jij opmaakt aan natuurlijke grondstoffen van de aarde. Door een stoel te printen van mycelium wordt er juist grondstof toegevoegd aan de aarde.

De stoel wordt laagje voor laagje geprint en, in plaats van plastic, wordt hiervoor lokaal afval uit de akkerbouw gebruikt. Dit afval wordt verbonden door het mycelium. In een paar dagen tijd groeien er paddenstoelen uit de stoel, deze zorgen ervoor dat de structuur heel stevig wordt.  Als de stoel afgeschreven is, kan hij in plaats van bij het afval te worden gegooid, volledig in de natuur worden afgebroken. Dit zorgt er voor dat de grond vruchtbaar wordt.

 

Website kunstenaar:

http://www.ericklarenbeek.com/

 

Kritische vragen:

  • Wat is jouw voetprint?
  • Hoe kan je je voetprint verkleinen?
  • Welke materialen zou je kunnen vervangen door natuurlijke, afbreekbare materialen?

 

Opdracht:

Ontwerp een object waarbij je een grondstof hergebruikt

 

Verdiepingsstof:

Mycelium: https://www.micropia.nl/nl/ontdek/microbiologie/mycelium/

Voetprint: http://voetafdruktest.wnf.nl/?gclid=Cj0KCQiAheXiBRD-ARIsAODSpWMq0ssN2QIZqOtsuV1G8EoXpIMkL_95i3TB9GxCRuAzJYUBEGPhDtkaAp5zEALw_wcB

Foekje Fleur: https://foekjefleur.com/bubblebuddy/

Wat is 3D printen? https://www.llowlab.nl/3d-printing/wat-is-3d-printen/

Circulaire economie: https://www.nu.nl/226939/video/wat-is-een-circulaire-economie.html