Markus Kayser

The Solar Sinter

Marcus Kayser heeft een 3D printer gebouwd die, met behulp van een lens en zonlicht, glazen objecten kan printen van Sahara zand. 

Een belangrijk onderdeel van glas is zand en dat is er in de Sahara genoeg. De 3D printer, genaamd Solar Sinter, gebruikt een enorme lens om zonlicht te concentreren in een straal, waardoor temperaturen ontstaan tussen de 1400 en 1600 graden Celsius. Dit is heet genoeg om zand te laten smelten en glasvormen, laagje voor laagje, op te bouwen.

De 3D printer wordt aangedreven door motoren die worden opgeladen door zonnepanelen. Zo kan het model wat in de computer is getekend langzaam worden opgebouwd doordat er steeds een laagje zand op het volgende laagje wordt gestrooid. Lichtsensoren houden de stand van de zon in de gaten en zorgen ervoor dat de hele machine meedraait met de richting van de zon, zodat de lens altijd de meeste hitte creëert. Uiteindelijk wordt er een duurzaam object gevormd.

Markus Kayser zag de enorme mogelijkheden van de Sahara, waar zand en zon oneindig aanwezig zijn. In een wereld waar grondstoffen steeds schaarser worden is dit misschien een oplossing.  Daarnaast zijn zon en zand beiden makkelijk beschikbaar en biedt dit kansen voor juist die armere gebieden waar woestijnen door de klimaatverandering steeds verder oprukken.

 

Website kunstenaar:

https://kayserworks.com/

 

Kritische vragen:

  • Ken je nog meer grondstoffen die niet op gaan?
  • Hoe kunnen we duurzamer omgaan met de grondstoffen die (nog) wel beschikbaar zijn?
  • Welke andere mogelijkheden zijn er voor het gebruik van zonlicht?

 

Opdracht:

Maak een object waarbij je gebruik maakt van (zon)licht

of

Maak een object waarbij je op een duurzame manier met een grondstof om gaat.

 

Verdiepingsstof:

Proefjes met licht:  https://www.proefjes.nl/categorie/licht

Alternatieve manier energie opwekken: https://www.energiegenie.nl/zelf-doen/doe-proefjes

Mogelijkheden 3D printer: http://www.ground3d.nl/over-3d-printen/wat-kun-je-3d-printen/

Bioplastic: https://www.youtube.com/watch?v=xlW7G6WhN5E

Recyclen: https://www.youtube.com/watch?v=W2sp_Iu-N-o