Alexandra Duvekot

The Plant Orchestra

Hoe weet je of planten communiceren? En hoe doen planten dat? Het verlangen om het geluid van planten te horen heeft geleid tot onderzoeken en gesprekken tussen verschillende wetenschappers, geluidsexperts en filosofen van over de hele wereld. Volgens hen kunnen ‘plantengeluiden’ gezien worden als een vorm van communicatie. Het schijnt zelfs dat planten reageren op de mens en op hun omgeving. En hoewel het echte geluid van planten moeilijk te vangen is, kunnen de trillingen die zij uitzenden wel omgezet worden naar geluid.

Alexandra Duvekot, kunstenaar en muzikant, is in 2012 begonnen met haar onderzoek naar het geluid van planten. Een onderdeel van dit onderzoek is het project ‘Plant Orchestra’, bestaande uit een muzikale performance en lezing. Voor dit project verzamelde Duvekot 20 zieke planten met de ‘Plantulance’, een ambulance voor planten. Ze onderzocht of deze planten zich anders gingen gedragen door de muziekperformance.

Het optreden van de ‘Plant Orchestra’ bestaat uit een muziekcompositie dat interactie aangaat met 20 zieke planten en een lezing over het onderzoek naar het geluid van planten. De performance is een zoektocht naar de mogelijke interactie tussen mens en plant.

 

Website:

http://www.medusemagiq.com/the-plant-orchestra.html

 

Kritische vragen:

  • Wat denk jij dat een plant ons zou kunnen (of willen) vertellen?
  • Denk je dat planten gevoel hebben?

 

Opdracht suggestie:

Maak een performance waarbij je in interactie staat met de natuur

Of

Maak een muziekstuk met natuurlijke objecten

 

Verdiepingsstof:

Voor meer informatie over onderzoek naar planten en communicatie:

http://networktonature.nl/

https://www.nemokennislink.nl/publicaties/zegt-de-ene-plant-tegen-de-andere-punt-punt-punt/

Informatie over de tentoonstelling ‘Ja Natuurlijk’ van curator Ine Gevers; over o.a. menscentrisme (het centraal stellen van de mens) en dingpolitiek (waarbij ook objecten, zoals planten, daadkracht bezitten):

http://inegevers.net/site/files/ja%20natuurlijk_introIne.pdf