Ruben van Leer

Symmetry

Ruben van Leer heeft als eerste filmmaker toestemming gekregen om een film op te nemen in CERN*, een organisatie waar wetenschappers de kleinste bouwdeeltjes van de natuurlijke wereld bestuderen en op zoek zijn naar overblijfselen van de oerknal. In de dans-opera film Symmetry geeft van Leer een kunstzinnige uitleg van de complexe ideeën die bij CERN behandeld worden.

In de film worden opera, dans, digitale kunst en natuurkunde met elkaar gecombineerd om op zoek te gaan naar een antwoord op bestaansvragen als: Wie zijn we? Waar komen we vandaan? En waar gaan we heen?

In de film wordt Lukas, een wetenschapper/danser, van zijn stuk gebracht door een stem in zijn hoofd (gezongen door een opera zangeres), waardoor hij begint te twijfelen aan zijn studie, die alleen gericht is op nadenken, niet op voelen. De stem leert hem over oneindigheid, dans, muziek en liefde. Lukas gaat door de deeltjesversneller en komt terecht in het zoutlandschap van Uyuni, een stille en uitgestrekte vlakte. Dit landschap verbeeldt de innerlijke belevingswereld van Lukas, waarin hij worstelt met de keuze tussen oneindige liefde en het allerkleinste deeltje.

De film toont twee kanten van het menselijk karakter, namelijk verstandelijk en gevoelsmatig.  Daarnaast gaat de film in op de tegenstelling tussen een door de mens gemaakte machine, de deeltjesversneller van CERN, en de uitgestrektheid van de natuur, het Boliviaanse zoutlandschap.

Voor de vormgeving van de film haalde van Leer onder andere inspiratie uit de science-fiction film Interstellar en afbeeldingen uit boeken van natuurkundige Stephen Hawking. Daarnaast maakte hij gebruik van de data van CERN zelf en de digitale animaties van de botsingen van de deeltjes.

 

Website:

http://www.symmetrymovie.com/

 

Kritische vraag:

  • Denk jij dat in de toekomst machines de mens overheersen of dat we elkaar versterken?

 

Opdracht suggestie:

Maak een performance waarbij je een wetenschappelijk verschijnsel uitbeeldt

 

Verdiepingsstof:

Voor als je meer wil weten over CERN en wat hier precies gedaan wordt:

https://www.sciencespace.nl/het-allerkleinste/artikelen/3700/cern

 

*Het CERN is een organisatie die onderzoek doet naar elementaire deeltjes. Dat betekent dat ze experimenten doen om uit te zoeken uit welke deeltjes alles is opgebouwd. Dit wordt gedaan met behulp van deeltjesversnellers.