Bert Barten

Talking Trees

Kunstenaar Bert Barten is de enige man ter wereld die bomen letterlijk een stem geeft door hun sapstromen, vochtigheid en fotosynthese* om te zetten naar muziek.

“Bomen produceren trillingen die niet hoorbaar zijn voor het menselijk gehoor, maar die er wel zijn”, zegt de kunstenaar. “Door die geluiden toegankelijk te maken voor mensen wil ik iedereen laten ervaren dat we in verbinding staan met de natuur.”

Barten werkt hiervoor samen met kunstenaars, muzikanten, wetenschappers en natuurliefhebbers. Zij gebruiken verschillende methodes die directe signalen van bomen omzetten naar synthesizers en data in partituren voor muziek. Deze muzikale waarden sturen op hun beurt beeldgenerators aan, waardoor je op groot scherm de diepe vibraties van bomen op beeld ziet. Zo worden onzichtbare processen in de natuur tastbaar gemaakt.

 

Website:

www.talkingtrees.com

 

Kritische vragen:

Denk je dat mensen door dit werk op een andere manier naar de natuur gaan kijken?

Kun je een andere manier bedenken waardoor mensen meer liefde gaan ervaren voor de natuur?

 

Opdracht: 

Maak een onzichtbaar proces zichtbaar, hoorbaar of  tastbaar 

of 

Bedenk een object waardoor mensen meer van de natuur gaan houden.

 

Verdiepingsstof:

Boomkikker communiceert via vibraties: https://www.nemokennislink.nl/publicaties/boomkikker-communiceert-via-vibraties/

 

* Fotosynthese is het proces waarmee een plant voedsel en zuurstof maakt. Een plan is het enige levende organisme dat zelf  zijn voedsel kan maken. Planten staan onderaan de voedselketen en maken zuurstof en voedsel voor mensen en dieren.