Floris Kaayk

Rayfish Projects

Het werk van Floris Kaayk richt zich op futuristische fantasieën en concepten. Rayfish Footwear is bijvoorbeeld een fictief bedrijf dat gepersonaliseerde sneakers aanbiedt, gemaakt van genetisch gemodificeerd pijlstaartrogleer. Om het  verhaal van dit fictieve bedrijf te verspreiden zijn verschillende mediaplatforms gebruikt. 

In de eerste fase van het project werden een website en een commercial gepresenteerd. Op de website kon je je eigen sneaker ontwerpen, door de huid van de rog te kiezen waar het leer van gemaakt wordt. Deze exotische printjes werden geïnjecteerd in het embryo van de rog. Er waren 10.000 mensen die op de ontwerptool op de website een sneaker ontwierpen. Het bedrijf kreeg veel persaandacht, waaronder kritische journalisten die het bedrijf aan de kaak stelden. In de tweede fase ging het bedrijf failliet door een reddingsactie van een Animal Liberation Group. Deze groep brak in bij het bedrijf (vastgelegd op video) en liet de roggen vrij, die zich gingen mengen met wilde roggen. De derde fase van het verhaal heet ‘Urban Legend’. De genetisch gemanipuleerde roggen met de patronen van Rayfish Footwear leven in het wild. Je komt ze o.a. tegen op vakantiefoto’s van toeristen. Het verhaal verspreidde zich via internet en ging daar een eigen leven leiden. Het doel van dit project was om een stevig debat aan te wakkeren over nieuwe biotechnologie en onze, vaak zo consumptieve, relatie met dieren. De ontwerpers waren erop gericht om deze discussie tastbaar te maken in een concreet product dat je prachtig of afschuwelijk kan vinden.

 

Website:
https://www.rayfish.com

 

Kritische vragen:

  • Zijn wij al zover dat genetische manipulatie geaccepteerd is in onze samenleving?
  • Is het ethisch verantwoord wat Floris Kaayk hier gedaan heeft?

 

Opdracht suggestie:
Ontwerp een futuristisch product dat werkelijkheid zou kunnen worden.

 

Verdiepingsstof:
Floris Kaayk: http://www.floriskaayk.com/#view-the-order-electrus-shortfilm-2005
The Rise and Fall of Rayfish Footwear: https://www.youtube.com/watch?v=BGV4wxHRDKo
Schande zo’n schoen van roggenvel: https://www.nrc.nl/nieuws/2013/01/18/schande-zon-schoen-van-gekweekt-roggenvel-1198787-a1062151