Mathilde Nakken

Make food, not chairs

Mathilde Nakken is een jonge designer die kunstwerken maakt gericht op wetenschap, technologie, landschappen en voeding. Haar ontwerpen zijn nieuwe toekomstscenario’s over hoe we duurzamer kunnen leven. Met humor en enthousiasme geeft ze een optimistisch beeld van de uitdagingen die voor ons liggen. De ontwerpen variëren van animatie tot ontwerpen voor tentoonstellingen en alles ertussenin.

Het ontwerpteam van Mathilde Nakken bestaat niet alleen uit menselijke collega’s, maar ook uit dieren, voedingsstoffen en robots. Ook werkt ze samen met experts buiten het ontwerpveld; van wetenschapper tot boer.

Het werk ‘make food, not chairs’ bestaat uit 100 designstoelen gemaakt van brood. Deze eetbare stoelen zijn bedoeld als kritisch statement over de design industrie. Met dit werk stelt Nakken de vraag of we echt nog meer van deze tijdloze designstoelen nodig hebben of dat de uitdagingen van hedendaags design momenteel ergens anders liggen.

 

Website:
https://mathildenakken.com/Make-food-not-chairs-1

 

Kritische vragen:

  • Denk jij dat dat er een ontwerp nummer 101 nodig is?
  • Wat vind jij een ander passend materiaal om te gebruiken voor dit project?
  • Wat denk jij dat Nakken bedoelt met uitdagingen voor hedendaags design?

 

Opdracht suggestie:

Ontwerp de 101ste tijdloze stoel.

 

Verdiepingsstof:

Visie van Nakken op haar eigen werk en gebruik van voedsel in de designwereld:  https://www.nybooks.com/daily/2019/07/28/the-va-makes-a-meal-of-it/
Top 100 designer stoelen: https://www.designstoelen.org