Studio Drift

Tree of Ténéré

Studio Drift is opgericht in 2006 door Lonneke Gordijn en Ralph Nauta. Samen produceren zij multidisciplinaire installaties, sculpturen, objecten en films. Centraal in het werk van Studio Drift staat de relatie tussen natuur, mens en technologie.

Tree of Ténéré is een lichtkunstwerk, vernoemd naar een eenzame boom in de woestijn van Ténéré, een regio in het zuiden van de Sahara. Deze acacia was daar de enige vegetatie in een straal van 400 kilometer. De boom was een herkenningspunt voor reizigers, maar werd in 1973 door een dronken automobilist omvergereden.

De boom in dit werk is ontworpen door het collectief GAZM, als ode aan de kracht van de natuur. Studio Drift ontwierp op uitnodiging van hen het lichtprogramma voor de 175.000 gekleurde ledlampen in de boom. Dat programma wordt aangestuurd door drie mensen die, via sensoren in een hoofdband, met hun bewegingen, hartslag en hersenactiviteit de manier waarop het licht zich gedraagt, beïnvloeden. Zodra hun bewegingen overeenkomen, bundelen de drie kleinere lichtzwermen zich tot een grote zwerm licht. Hiermee zegt de installatie ook iets over de vrije wil die de mens in tegenstelling tot de natuur heeft: wil je samenwerken of kies je ervoor autonoom te bewegen?

De installatie was in 2017 te zien op het festival Burning Man in de VS.

 

Website:
www.studiodrift.com

 

Kritische vragen:

  • Is er in Tree of Ténéré sprake van het nabootsen van natuurlijke processen? Zo ja, hoe?
  • In hoeverre speelt de plaatsing van het kunstwerk een rol in de betekenis van het kunstwerk? Hoe zou het het veranderen als je dit werk in een museum plaatst?

 

Opdracht suggestie:
Ontwerp een technologisch kunstwerk dat reageert op zijn omgeving.

 

Verdiepingsstof:

Samenwerking tussen Tree of Ténéré team en Studio Drift tijdens Burning Man 2017: www.designboom.com/art/tree-tenere-studio-drift-burning-man-09-08-2017/

Zwermrobotica: www.tudelft.nl/2019/tu-delft/zwerm-kleine-drones-verkent-onbekende-omgeving/