Boogaerdt e.a.

Botanical Wasteland

Neem plaats in de felgroene proeftuin van Botanical Wasteland. Een futuristische biotoop vol plastic restafval en technopuin, waarin de mens niet langer centraal staat. Waarin alles met elkaar verstrengeld is en de grenzen tussen natuur, technologie, lichaam en identiteit zijn opgeheven.

Door de destructieve wijze waarop de mensheid zich deze planeet heeft toegeëigend, leven we in een tijd van massale uitsterving. Daarom doen theatermakers Boogaerdt/VanderSchoot en muziektheatergezelschap Touki Delphine een opwekkend pleidooi om onze relatie met de wereld radicaal te veranderen. Botanical Wasteland is een muzikale live performance en video-installatie ineen. Een happening waar je als publiek onderdeel van bent. Een voorstel voor een nieuwe samenleving waarin vooral de ‘non-humans’ een stem krijgen.

Theatermakers Boogaerdt/VanderSchoot maken werelden op toneel zoals je die niet eerder zag. Zelf verwijzen ze naar hun werk als performatieve installaties of performative art. Fysieke voorstellingen op de grens van theater en beeldende kunst. Ze vertellen geen verhaal met kop en staart, maar tonen een toestand of een situatie. Hierin laten ze ruimte voor de toeschouwer om zelf te associëren.

Website: 

https://www.frascatitheater.nl/botanical-wasteland-bvds

Kritische vragen: 

  • Wat denk je dat er bedoeld wordt met de term ‘non-humans’?
  • Wat vind je van het idee om ‘non-humans’ een stem te geven binnen de samenleving?
  • Kun je een voorbeeld noemen van een gebeurtenis waarin ‘non-humans’ een stem kregen?

Opdrachtsuggestie:

Maak een performance of performatieve installatie waarin ‘non-humans’ de dienst uitmaken

Verdiepingsstof: 

auteursrecht voor dieren: https://www.nu.nl/internet/5236022/geen-auteursrecht-dieren-uitspraak-rechter-vs-in-zaak-selfie-aap.html

boom als rechtspersoon: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2017/05/12/advocaat_geef_bomenrechtspersoonlijkheid-1-2976099/

rivier als rechtspersoon: https://decorrespondent.nl/4447/wat-als-een-rivier-rechten-krijgt/1203194083465-6ec49738

parlement van de dingen: https://www.ambassadevandenoordzee.nl/parlementp/home-parlement-van-de-dingen/