Behnaz Farahi

Iridescence

Behnaz Farahi is een ontwerper, creatieve technoloog en kritische maker die werkt op het snijvlak van mode, architectuur en interactief design. Opgeleid als architect doet ze onderzoek naar de mogelijkheden van interactieve omgevingen en de relatie tot het menselijk lichaam. Het interactieve werk Iridescence, wat irisatie betekent, is een soort enorme ketting.

Website kunstenaar:

http://behnazfarahi.com/

Iriseren is een natuurkundig verschijnsel. Het oppervlak waar het licht op schijnt bestaat uit verschillende lagen die elk op een andere manier de terugkaatsing en breking van licht veroorzaakt. Door de terugkaatsing zien we allemaal verschillende kleuren. Dit zie je bijvoorbeeld ook op zeepbellen of op bepaalde insecten. Naast de prachtige kleuren heeft deze ketting ook nog een andere functie. Want wat als onze kleding de beweging en emoties van de mensen om ons heen zou kunnen voelen? Als inspiratiebron heeft Behnaz Farahi de Anna’s kolibrie gekozen. Deze kolibrie heeft iriserende veren die groen of roze worden. Door het bewegen van zijn kop communiceert het vogeltje met de vrouwtjes om zich heen. Deze enorme ketting bevat iriserende oppervlakken en een camera die gezichtsuitdrukkingen en bewegingen herkent van de mensen om zich heen. De ketting begint als gevolg daarvan patronen te maken. Het doel is om te onderzoeken hoe wearables, zoals deze ketting, niet alleen een manier zijn om jezelf te uiten, maar ook een verlengstuk kunnen zijn van onze zintuiglijke ervaring van de wereld. Deze ketting kan bijvoorbeeld geschikt zijn voor mensen die moeite hebben om visuele informatie te verzamelen, zoals de gezichtsuitdrukkingen van mensen, zoals mensen met een visuele beperking of autisme.

Hoe kan technologie onze zintuiglijke ervaring uitbreiden en onze sociale interacties beïnvloeden? En op welke manieren zou onze kleding een vorm van non-verbale communicatie kunnen worden, uitgedrukt door veranderingen in kleur en textuur?

 

Kritische vragen:

  • Kan technologie een uitbreiding zijn voor onze zintuigen?
  • Ken jij een voorbeeld van technologie die onze zintuigen uitbreidt?
  • Kan kleding een vorm zijn van non-verbale (dus zonder woorden) communicatie?

 

Opdracht:

Ontwerp een wearable of kledingstuk waarmee je op non-verbale manier communiceert.

Of

Ontwerp een wearable of kledingstuk wat reageert op zijn omgeving.

  

Verdiepingsstof:

Anna’s kolibrie:

https://vimeo.com/3331560

Non-verbale communicatie:

https://xl10.nl/wat-zegt-non-verbale-communicatie/

Iriseren:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Iriseren

Wearables technology:

https://www.youtube.com/watch?v=NiBMgpUAHt4

Wearables gadgets:

https://www.youtube.com/watch?v=v_mZ1VnG0tw

Wearables die reageert op emoties:

https://www.youtube.com/watch?v=XPQC7-nGObg