Chris Jordan

Running the numbers

De Amerikaanse kunstenaar Chris Jordan probeert met zijn serie kunstwerken: Running the Numbers, het tellen van allerlei cijfers en grote statistieken te verbeelden. In kranten, tijdschriften en op tv of YouTube worden soms hele grote getallen genoemd. Chris Jordan wil met zijn interactieve digitale kunstwerken die grote getallen laten zien. Hij onderzoekt in zijn kunstwerken massacultuur en het effect daarvan op onze planeet.

Website kunstenaar:

http://www.chrisjordan.com/gallery/rtn/#plastic-bottles

Het werk Plastic Bottles lijkt van een afstandje een mooie zee van stipjes, maar als je het werk laat inzoomen blijken het twee miljoen plastic flesjes te zijn. Als je dit getal zou lezen of horen zou je je er niet zoveel bij voor kunnen stellen, maar Chris Jordan laat door deze interactie zien hoeveel dat er nou precies zijn. Deze twee miljoen plastic flesjes zijn het aantal flesjes dat in de Verenigde Staten elke vijf minuten wordt gebruikt. Hij hoopt dat bij het zien van de hoeveelheden we op een andere manier tegen grote getallen aankijken en wellicht ook anders gaan handelen.

Kritische vragen:

  • Ga op zoek naar grote getallen in de krant of op internet, wat zeggen die getallen jou?
  • Tijdens de corona-pandemie krijgen we dagelijks statistieken te horen, hoeveel positieve test, hoeveel zieken op de Intensive Care, wat doet deze hoeveelheid aan statistiek met je?
  • Kan het werk van Chris Jordan je helpen op een andere manier na te denken over grote getallen en de problemen in de maatschappij?

 

Opdracht:

Ga op zoek naar een groot getal in de krant of het internet van een maatschappelijk probleem en maak een visualisatie waarmee mensen begrijpen wat de exacte hoeveelheid is.

 

Verdiepingsstof:

Het grootste getal ter wereld

https://willemwever.kro-ncrv.nl/vraag_antwoord/wetenschap-techniek/wat-het-hoogste-getal-ter-wereld

Informatie is prachtig:

https://informationisbeautiful.net/

Data is mooi:

https://www.tableau.com/nl-nl/learn/articles/best-beautiful-data-visualization-examples