image/svg+xml 1 5 M I N U T E N 1 5 M I N U T E N 1 5 M I N U T E N 1 5 M I N U T E N 1 5 M I N U T E N
  1. Kunst en Beweging — Zoro Feigl - groep 7 en 8
  2. 3. Denken
  3. » Maatschappij - Basis

Zoro Feigl laat ons nadenken over bewegingen die machines kunnen maken. Machines en robots kunnen steeds meer bewegingen van mensen goed nadoen. Een pizzafabriek-robot kan bijvoorbeeld het deeg vijf keer sneller dan mensen kneden, en 372 pizza’s per uur maken.

Groente snijden, koekjes inpakken: Nederland heeft de meeste robots in de foodindustrie

Maar het kost heel veel tijd om een robot een beweging te leren. Zo heeft het jarenlang geduurd voordat een robot fruit en groente kon plukken. De kunstenaar Simone Giertz maakt zelf robots die haar met van alles kunnen helpen. Bijvoorbeeld een robot die haar helpt met lippenstift opdoen. Bekijk deze video:

 

Zoals je ziet doen de robots van Simone Giertz het lang niet altijd even goed. Ze probeert alles en laat ook zien wat er vaak niet lukt. Door de jaren heen maakt ze steeds meer robots die haar helpen met nuttige en nutteloze dingen.
Simone Giertz laat ons nadenken over de rol van robots in ons leven. Sommige mensen denken dat robots op een gegeven alles kunnen wat wij kunnen, en al ons werk over kunnen nemen. Anderen denken dat dit wel mee zal vallen en de mens veel zelf zal blijven doen.

3.14 Denk jij dat robots al ons werk zullen overnemen of niet?

3.15 Denk aan je ochtendritueel. Schrijf op wat je allemaal doet tussen uit bed komen en naar school gaan.

3.16 Welke bewegingen zou je graag door een robot willen laten doen?

3.17 Welke bewegingen wil je absoluut zelf blijven doen?

3.18 Maak een tekening of stripverhaal van jezelf in de ochtend, (deels) geholpen door robots.