Jasna Rok

Fashion on brainwaves

Jasna Rokegem (1992) studeert in 2015 af aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. In 2016 opent ze de eerste mode- en technologiestudio in België: Jasna Rok. Jasna ontwerpt interactieve kleding dat onze emoties zichtbaar kan maken. Haar unieke projecten en collecties brengt ze tot leven door technologieën als virtual reality en soft robotics. 

Het begon allemaal met haar Fashion on Brainwaves-collectie. Het was nooit gezien, kleding die reageert op emoties. Een breinsensor meet wat er in je hersenen omgaat, en geeft die data via bluetooth door aan microcomputers op de stof van de kleding. Opgewonden? Relaxed? Gefocust? Afgeleid? Nieuwsgierig? Je kleding toont het aan de mensen rondom je door van kleur en vorm te veranderen.

Het continu wassen van kleding is volgens Jasna Rokegem een enorme belasting voor het milieu. Ze gelooft in de ontwikkeling van het ene unieke kledingstuk; een kledingstuk dat niet meer gewassen hoeft te worden, zichzelf repareert, ons tegen bacteriën beschermt en met onze stemmingen mee verandert.

Het allergrootste potentieel voor fashion tech bevindt zich volgens Rokegem in de gezondheidssector. Kleding kan heel goed dienen als interface. Denk bijvoorbeeld aan kinderen met een autismestoornis. Als hun kleding met een kleurencode kan aangeven wat er in hun hersenen omgaat, weten hun ouders of hun leerkrachten of ze extra aandacht nodig hebben of net beter even met rust worden gelaten. Voor oudere mensen zou je perfect kleding kunnen maken die opmerkt wanneer ze uitdrogen. Dan laat je hun tv even stoppen met spelen, en spoor je hen aan om eerst een glas water te drinken. Kleding als bewaarengel, fashion tech als lifesaver.

Met haar ontwerpen en visie heeft ze al meerdere grote prijzen gewonnen en wil ze ook andere industrieën inspireren om radicale innovatie toe te passen. Bedrijven zoals Nokia en NASA zijn al overtuigd van haar potentieel.

Zie hieronder een video die in verhalende wijze het principe van haar project uitlegt:

https://www.youtube.com/watch?v=8nYgOVH9VcU

 

Website:
https://www.jasnarok.com/

 

Kritische vragen

  • Denk je dat dit soort kleding de toekomst is?
  • Denk je dat het mogelijk is om met kleding bepaalde gedragsstoornissen te reguleren en controleren?
  • Jasna hoopt dat mensen door dit project minder kleding gaan kopen, o.a. omdat de kleuren van de kleding kan veranderen. In hoeverre verwacht je dat dit invloed kan hebben op het probleem aangaande fast-fashion?

 

Opdracht suggestie:

Kies een lichamelijke reactie zoals trillen, zweten of huilen en ontwerp een kledingstuk die deze reactie vastlegt.

 

Verdiepingsstof:
Hier legt Jasna haar eindproject uit:  https://www.youtube.com/watch?v=slsMvRoLqW0

Wat Jasna gebruikt om breingolven te lezen: http://neurosky.com/

Andere manier hoe deze technologie is gebruikt: https://www.youtube.com/watch?v=KdOSi6TjVjw

Informatie en video’s over neuroscience van TED talk: https://www.ted.com/topics/neuroscience